Gurbet Pastası
ISBN
9789750504914

6. baskı - Mayıs 2017
207 sayfa
20,00 TL




Gurbet Pastası

Hemşinliler, Göç ve Pastacılık
Uğur Biryol

Hemşinliler, geçtiğimiz yüzyıl dönümünde ekmek parası kazanmak için Rusya gurbetine gittiler. Orada, ekmek ve pasta yapmayı öğrendiler. Hem de çok iyi öğrendiler. Bizzat Rusya’da nam salacak, İran’da, Polonya’da muteber pastaneler açacak kadar. Sonra, Hemşinliler fırıncılığı, pastacılığı bütün Türkiye’ye taşıdılar. Memleketin hem büyük kentlerinde hem taşrasında pastaneler açtılar; pek çok yerde, oranın ilk pastanesiydi bunlar…

Hemşinliler, geçtiğimiz yüzyıl dönümünde ekmek parası kazanmak için Rusya gurbetine gittiler. Orada, ekmek ve pasta yapmayı öğrendiler. Hem de çok iyi öğrendiler. Bizzat Rusya’da nam salacak, İran’da, Polonya’da muteber pastaneler açacak kadar. Sonra, Hemşinliler fırıncılığı, pastacılığı bütün Türkiye’ye taşıdılar. Memleketin hem büyük kentlerinde hem taşrasında pastaneler açtılar; pek çok yerde, oranın ilk pastanesiydi bunlar…

Uğur Biryol’un sözlü tarih çalışmasına dayanan kitabı, bu uzun mu uzun göç hikâyesinden enstantaneler sunuyor. Rusya’ya ilk gidişte çekilen meşakkatten saltanatlı patronluk günlerine, Ekim Devrimi’nden sonra Tahran’a, Polonya’ya, hatta Nazi kamplarına uzanan gurbet hikâyeleri… Türkiye’nin ünlü pastanelerinin geçmişi… Hemşin’in sosyal dönüşümü ve ‘terkedilişi’… Pasta ve fırın ustalarının sanatlarına ve bu sanatta Hemşinlilerin özel yerine dair anlattıkları… Pek konu edilmese de aslında hepimizin aşinâsı bir ‘memleket gerçeği’nden, taze poğaça gibi bir tadımlık.

Erhan G.Ersoy’un antropolojik bir bakış açısıyla “Hemşinlilik” üzerine Önsöz’ü ve Hemşinli bir edebiyatçı ve şair olarak Akif Kurtuluş’un Sonsöz’ü, kitaba zenginlik katıyor.

Kitabın Adı
Gurbet Pastası
Alt Başlık
Hemşinliler, Göç ve Pastacılık
ISBN
9789750504914
Fiyat
20,00 TL
Kapak
1970’li yıllarda Ankara’da bir grup Hemşinli pastacı
Arka Kapak
Ahmet Balsüzen, Halil Gülay Cebeci, “Ulus Pastanesi, 1979”, (Lale Gülay arşivinden)
Yayın No
İletişim - 1220
Dizi No
Memleket Kitapları - 13
Alan
Tarih
Sayfa Sayısı
207 sayfa
En
130 mm
Boy
195 mm
Ağırlık
175 gr
Baskı
6. baskı - Mayıs 2017 (1. baskı - Nisan 2007)
Dizi Kapak Tasarımı
Ümit Kıvanç
Editör
Tanıl Bora
Kapak
Suat Aysu
Uygulama
Hüsnü Abbas
Düzelti
Serap Yeğen
Yazar
Uğur Biryol
Baskı ve Cilt
Sena Ofset

Uğur Biryol

1979’da Çamlıhemşin’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Trabzon’da, yüksek öğrenimini Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde tamamladı. BirGün gazetesinde çalıştı. Atlas, Ulusoy Travel, Yolculuk, Geo, Hürriyet Seyahat, Magma, Express, Birikim, Bianet, Taraf ve Radikal gibi çeşitli mecralarda yazdı, yazıyor. İletişim’den Gurbet Pastası (2007), “Karardı Karadeniz” (derleyen, 2012), Karadeniz’in Kaybolan Kimliği (derleyen, 2014), Kazım’ın Sevdası (2015), çalışmaları çıktı. Çamlıhemşin’de Livera Kitabevi ve Kafe isimli bir mekân işletiyor ve sahibi olduğu Pokutsal Tur Seyahat Acentesi ile bölgede tur rehberliği yapıyor. Karadeniz’le ilgili birçok projede danışman olarak faaliyet gösteren yazar, Doğakaradeniz dergisinin yayın koordinatörü.

e-mail: [email protected] • twitter: ugurbiryol • instagram: ugurbiryol